Nieuwe Ankers

Samenwerking Defensie en beroepsonderwijs

VRAAG

's-Lands varende vloot heeft misschien wel de meest veelzijdige banen te bieden. De organisatie heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren die net van de middelbare school komen. Velen van hen ambiëren een functie in het dienstvak Logistieke Dienst Verzorging. Bij de LDV wordt o.a. gekookt, geserveerd en gewassen voor bemanningsleden en gasten van alle rangen en standen. De LDV vervult een belangrijke logistieke rol aan boord, maar heeft ook een sociale functie.

De opleidingen worden in binationaal verband uitgevoerd door een school in Brugge. De uiteindelijke werkplek? Deze bevindt zich aan boord van een van de schepen of kazernes, waar ook ter wereld. Elke omgeving is volstrekt uniek, evenals elke missie.

Hoe kunnen de opleidingsactiviteiten in al hun diversiteit aansluiten op het beroepsonderwijs? Op welke manier kunnen competenties worden ingezet als groeimotor in de carrières van de deelnemers?

INZICHT

Bijna nergens wordt zo frequent en kwalitatief hoogstaand opgeleid als bij Defensie. Daar komt bij dat de omstandigheden waarin het werk wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld tijdens internationale missies, volstrekt anders zijn dan in de burgermaatschappij. Toch wordt er aan het einde van het opleidingstraject geen civiel erkend beroepsdiploma tegenover gesteld.

AANPAK

Wij ontwikkelden een specifieke opleidingsvisie die past bij het métier van de Koninklijke Marine, het opleidingspanorama. Op basis hiervan zijn methodieken ontwikkeld, waarmee het erkennen en waarderen op een valide manier door een ROC kan plaatsvinden. Zo beschikken deelnemers over een digitaal portfolio dat een leven lang mee kan gaan. Iedere deelnemer studeert af met een geheel eigen signatuur. 

Heel belangrijk in het traject is het continu bevorderen van de kundigheid van instructeurs en docenten. Voor zowel marine als beroepsonderwijs is zo'n verregaande samenwerking een systeemverandering. Daar is commitment, vertrouwen en lef voor nodig.

Inmiddels zijn er 100+ erkende mbo-diploma's met dito baangaranties gerealiseerd.